Kozan Belediyesi ev sahipliğinde, Kozan Ticaret Odası Toplantı Salonunda; sivil toplum örgütü temsilcileri, müteahhitler, mühendisler, mimarlar, muhtarlar ve inşaat ustalarının katılımı ile bir toplantı gerçekleştirildi.
Kozan Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Mimar Yaşar Gök, öyle bir konuya temas etti ki, durumun ehemmiyeti ortaya çıktı. Yaşar Gök, insanları depremlerin değil, binaların öldürdüğünü, depremlerde göçen binaları yapan ustadan müteahhitine kadar arada her kim varsa herkesin sorumlu olduğunu dile getirdi. İnsanları tüccar zihniyetli insanların öldürdüğüne dikkat çeken Mimar Yaşar Gök, müteahhitlerin kendi savunmalarında; “Belediye bize ne verdiyse, biz onu yapıyoruz” diyerek, “Ben tüccarım” dediklerini ifade etti.
Gök; "Tüccar zihniyetli insanlar bina yapmasın. Gitsin borsa oynasın. Bir şey alıp satsın. Çünkü, bir bina bütün Türkiye'yi yakıyor" ifadelerini kullandı.
Mimar ve mühendislere de seslenen Yaşar Gök: “Herkes işini iyi yapsın. Burada hiç kimseyi suçlamıyorum. İşini yapmayana sesleniyorum. 6 Şubat bir milattır. İnşaatta yalıtım çok önemli. Demir bir süre sonra su ile temas ettiğinde korozyona uğruyor. Bundan dolayı inşaatlara yapım aşamasından bitimine kadar mutlaka yalıtım yapılması gerekiyor. İnşaatlarda kalıp ve işçilik hataları da önlenmeli. İnşaat ustaları işlerini gereğince yapmalıdır. Depremlerde kiriş ve kolanların önemini yaşadığımız depremde bir kez daha gördük. Özellikle su tesisatı yapan kişilerin kolonlara ve kirişlere zarar vermemesi gerekiyor. Su tesisatından dolayı boruların geçtiği kolonlarda ve kirişlerde demirle temas olduğu için bir süre sonra burası korozyona uğruyor” İfadelerini kullandı.
Çardaklar çok önemli
Düzenlenen toplantıda, konuşan Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, özellikle Kozan merkezde tek katlı veya iki katlı evlerin önünde bulunan demir çardakların da önemine dikkat çekti. Bu çardakların 2 ayağının evlere monte edildiğini, diğer iki ayağının ise zeminde olduğuna dikkat çeken Özgan, eve monte edilen demirlerin hepsinin zemine monte edilmesi gerektiğini ve çardakların evlerden yaklaşık 5-10 santim ileri yapılması gerektiğine dikkat çekt. Yaşanabilecek bir deprem esnasında bu çardakların yıkılmayacağına, evler yıkılsa dahi vatandaşların yeni evleri yapılana kadar buralarda yaşamlarını idare edebileceğine dikkat çekti.
Köydeki evlerin projesi Kozan Belediyesi’nden
Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, geçtiğimiz yıllarda yaptığı toplantı ile 6 tip proje ile köylere yapılacak olan yeni yapıların proje hazırlıklarını da ücretsiz bir şekilde kendilerinin yapacağını dile getirdi. Bu konuda muhtarları duyarlılığa davet eden Belediye Başkanı Kazım Özgan, hazırlanan projelerin hepsinin ücretsiz bir şekilde Kozan Belediyesi tarafından hazırlanacağını bir kez daha dile getirdi.
Yıkılan binaların birçoğu 30 yıldan daha önce yapılmış
Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, özellikle deprem bölgesinde yıkılan binaların birçoğunun 30 yıldan önce yapılan binalar olduğuna dikkat çekti. 1999 Gölcük depreminden sonra çıkan deprem yönetmeliği ile binaların daha sağlam yapıldığına dikkat çeken Belediye Başkanı Kazım Özgan, “Demir sayısı donatılar arttı. Beton dolgu ve temel sağlamlığı arttırıldı. Bundan dolayı yeni yapılar geçmişte yapılan yapılara göre daha sağlam. Binalar yapıldıktan sonra denetimde çok önemli. Özellikle, yapı denetimi konusunda daha sık denetimlerin yapılması gerekiyor” dedi.
İnşaatta sulama çok önemli
Belediye Başkanı Kazım Özgan, “Binalar yapıldıktan sonra mutlaka sulanmalı. Eğer ki; sulama yapılmazsa bu işin sağlamlığı tartışılır. Bunu müteahhitlerin kendilerinin denetlemesi hatta gerekiyorsa kendilerinin yapması gerekiyor. En önemli şey sulamadır. Bir hafta boyunca yapılan bina sağlamlık açısından sulanmalı” dedi.
“Müteahhitlerin arkasındayım”
Kozan Ticaret Odası Başkanı Mustafa Kandemir'de yapılan toplantıda söz aldı. Kozan'da müteahhitlerin kendi işlerini layıkıyla yerine getirdiğine dikkat çeken Mustafa Kandemir, her daim müteahhitlerin arkasında olduğunu, Kozan'da hiçbir müteahhitin malzemeden çalmadığını söyledi. Ayrıca, devam eden inşaatların devam edebilmesi için bir an önce çalışmaların bitirilerek uygulamaya geçilmesi gerektiğine de dikkat çeken Kandemir,” Geçilmediği takdirde mevcut bu sektörde çalışan kişilerin ekmek parası için Kozan’ı terk edecektir. İnşaat sektörü sekteye uğrayacaktır” dedi.
Özellikle, inşaat sektörünün Kozan ekonomisinin lokomotifi olduğunu belirten Kandemir, “İnşaat sektörünün durması demek Kozan'da ekonominin durması demektir.”
“Ortak hareket edilmeli”
Toplantıya katılan Şehir Plancısı Kozan Kent Konseyi Başkanı Derya Tüfekli’de, söz aldı. Tüfekli: “Gerekli adımların atılması, hızlı çözümler için, imar uygulaması gibi konularda değişiklik yapılması için hep birlikte çalışılarak inanıyorum ki, konut barınma sıkıntısı varsa belli noktalarda çözülmesi için de mücadele edilebilir” dedi.
Tüfekli; "Deprem bölgesine gittiğimde net bir şekilde 2000 yılı öncesinde yapılan binaları ayırt etmek mümkün. Bunun için teknik bir bilgiye sahip olmasak bile bu durumu çözebiliriz. 2000 öncesi binalarda zayıf kolon güçlü kiriş yapılmış. Kirişlerde hiçbir problem yok ama kolonların tamamı gitmiş. 2000 öncesi binalarda zayıflık varsa bununla ilgili olarak neler yapabiliriz bunları konuşmalıyız. Mevcut yapısı itibariyle binanın ne kadar kötü durumda olduğunu ve tehlikeli olduğunu herkese anlatabiliriz. 2 saatlik uzaklıkta bölgeye gittiğiniz anda gayet kolay bir şekilde eski binaları fark edebiliyorsunuz. Umuyorum, bundan sonra alınacak kararlar öncelik hepimizin kendi can güvenliği olmak üzere yine birlikte hareket ederek yine birlikte kararlar alabiliriz" İfadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından toplantıya katılan mühendisler, müteahhitler, muhtarlar ile karşılıklı istişare edildi. Toplantının amacı; oluşabilecek depreme karşı Kozan'da neler yapılabilir?, hangi binalarda sıkıntılar var? bunlar nasıl çözülür? özellikle bundan sonra yapılacak olan bütün binalarda zemin etüdünden inşaat temeline yapımından, yalıtımına kadar her türlü aşamanın mutlaka ama mutlaka görevlilerce denetimden getirilmesi gerekiyor.
23.03.2023